kafka-users mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Shantanu Deshmukh <shantanu...@gmail.com>
Subject Re: retention.ms not honored for topic
Date Wed, 30 May 2018 05:50:38 GMT
Hey,

You should try setting topic level config by doing kafka-topics.sh --alter
--topic <topic-name> --config <config>=<value> --zookeeper <ZK host:port>

Make sure you also set segment.ms for topics which are not that populous.
This setting specifies amount of time after which a new segment is rolled.
So Kafka deletes only those messages which lie in a segment which is old or
full. Basically Kafka doesn't touch current segment. So if we roll soon
enough changes of messages in it getting eligible for retention.ms setting
increases. I am not fully sure what effect it might have on cluster
resources if segment.ms value is kept  too low, as broker might spend too
much resources just rolling many segments. So keep it some reasonable value.

On Tue, May 29, 2018 at 9:31 PM Thomas Hays <haystd@gmail.com> wrote:

> A single topic does not appear to be honoring the retention.ms
> setting. Three other topics (plus __consumer_offsets) on the Kafka
> instance are deleting segments normally.
>
> Kafka version: 2.12-0.10.2.1
> OS: CentOS 7
> Java: openjdk version "1.8.0_161"
> Zookeeper: 3.4.6
>
> Retention settings (from kafka-topics.sh describe): Topic:elk
> PartitionCount:50 ReplicationFactor:2 Configs:retention.ms=7200000
>
> Other config settings from server.properties
>
> log.retention.hours=48
> log.segment.bytes=1073741824
> log.retention.check.interval.ms=300000
>
> Looking in the data directory, I see multiple segment files older than 48
> hours:
>
> -rw-r--r-- 1 root root 1073676782 May 26 20:16 00000000004713142447.log
> -rw-r--r-- 1 root root 1073105605 May 26 20:18 00000000004715239774.log
> -rw-r--r-- 1 root root 1072907965 May 26 20:20 00000000004717450325.log
>
> Current date/time on server: Tue May 29 10:51:49 CDT 2018
>
> This issue appears on all Kafka brokers and I have tried multiple
> rolling restarts of all Kafka brokers and the issue remains. These
> servers stopped deleting segments for this topic on May 15. This does
> not correlate to any known config change. I have found no
> error/warning messages in the logs to indicate a problem.
>
> What am I missing? Thank you.
>

Mime
  • Unnamed multipart/alternative (inline, None, 0 bytes)
View raw message