lens-user mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Sneh <shanker.s...@myntra.com>
Subject Re: Unable to start the Lens server
Date Tue, 16 Jun 2015 05:22:19 GMT
Cool! It worked.
I didn't give http in server XML, so thought that might not be necessary
for client as well.

It works now, thanks!
I will begin exploring Lens more.

BR,
*Sneh*
Engineering BI

On Tue, Jun 16, 2015 at 10:42 AM, amareshwarisr . <amareshwari@gmail.com>
wrote:

> Give http:// for the lens.server.base.url
>
> On Tue, Jun 16, 2015 at 10:28 AM, Sneh <shanker.sneh@myntra.com> wrote:
>
>> I tried going a level up & also passed --conf. But getting the same error.
>>
>> I did not modify the lens-env.sh file; and my lens-client-site.xml is as
>> basic as:
>> <configuration>
>>        <property>
>>     <name>lens.server.base.url</name>
>>     <value>localhost:9999/lensapi/</value>
>>   </property>
>>
>>   <property>
>>     <name>lens.client.dbname</name>
>>     <value>default</value>
>>   </property>
>>
>>   <property>
>>     <name>lens.client.user.name</name>
>>     <value>anonymous</value>
>>   </property>
>>   </configuration>
>>
>> BR,
>> *Sneh*
>> Engineering BI
>>
>> On Tue, Jun 16, 2015 at 10:10 AM, amareshwarisr . <amareshwari@gmail.com>
>> wrote:
>>
>>> Sneh,
>>>
>>> Did you pass your own client config? Seems the url passed is wrong or
>>> not there. The client distribution comes with conf/ directory with default
>>> conf and bin/ with lens-cli.sh.
>>>
>>> Can you try launching cli from one level up? i.e. *bin/lens-cli.sh* to
>>> pick default conf directory.
>>>
>>> or "*sh lens-cli.sh --conf ../conf* " would also work.
>>>
>>> Thanks
>>> Amareshwari
>>>
>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 11:11 PM, Sneh <shanker.sneh@myntra.com> wrote:
>>>
>>>> Dear team,
>>>>
>>>> I see the server running but the client isn't starting.
>>>> It's throwing the following error:
>>>>
>>>> EN-ShankerS:bin shanker.sneh$ sh lens-cli.sh
>>>>
>>>> Exception in thread "main"
>>>> org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating
>>>> bean with name 'lensConnectionCommands' defined in URL
>>>> [jar:file:/Users/shanker.sneh/Downloads/apache-lens-2.1.0-beta-incubating-bin/client/lib/lens-cli-2.1.0-beta-incubating.jar!/META-INF/spring/spring-shell-plugin.xml]:
>>>> Instantiation of bean failed; nested exception is
>>>> org.springframework.beans.BeanInstantiationException: Could not instantiate
>>>> bean class [org.apache.lens.cli.commands.LensConnectionCommands]:
>>>> Constructor threw exception; nested exception is
>>>> java.lang.ExceptionInInitializerError
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.AbstractAutowireCapableBeanFactory.instantiateBean(AbstractAutowireCapableBeanFactory.java:997)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.AbstractAutowireCapableBeanFactory.createBeanInstance(AbstractAutowireCapableBeanFactory.java:943)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.AbstractAutowireCapableBeanFactory.doCreateBean(AbstractAutowireCapableBeanFactory.java:485)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.AbstractAutowireCapableBeanFactory.createBean(AbstractAutowireCapableBeanFactory.java:456)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.AbstractBeanFactory$1.getObject(AbstractBeanFactory.java:294)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.DefaultSingletonBeanRegistry.getSingleton(DefaultSingletonBeanRegistry.java:225)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.AbstractBeanFactory.doGetBean(AbstractBeanFactory.java:291)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.AbstractBeanFactory.getBean(AbstractBeanFactory.java:193)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.DefaultListableBeanFactory.preInstantiateSingletons(DefaultListableBeanFactory.java:609)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.context.support.AbstractApplicationContext.finishBeanFactoryInitialization(AbstractApplicationContext.java:918)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.context.support.AbstractApplicationContext.refresh(AbstractApplicationContext.java:469)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.context.support.ClassPathXmlApplicationContext.<init>(ClassPathXmlApplicationContext.java:139)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.shell.Bootstrap.initPluginApplicationContext(Bootstrap.java:131)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.shell.Bootstrap.createApplicationContext(Bootstrap.java:120)
>>>>
>>>> at org.springframework.shell.Bootstrap.<init>(Bootstrap.java:73)
>>>>
>>>> at org.springframework.shell.Bootstrap.main(Bootstrap.java:60)
>>>>
>>>> Caused by: org.springframework.beans.BeanInstantiationException: Could
>>>> not instantiate bean class
>>>> [org.apache.lens.cli.commands.LensConnectionCommands]: Constructor threw
>>>> exception; nested exception is java.lang.ExceptionInInitializerError
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.BeanUtils.instantiateClass(BeanUtils.java:162)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.SimpleInstantiationStrategy.instantiate(SimpleInstantiationStrategy.java:76)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.factory.support.AbstractAutowireCapableBeanFactory.instantiateBean(AbstractAutowireCapableBeanFactory.java:990)
>>>>
>>>> ... 15 more
>>>>
>>>> Caused by: java.lang.ExceptionInInitializerError
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.client.LensClientSingletonWrapper.instance(LensClientSingletonWrapper.java:37)
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.cli.commands.BaseLensCommand.getClientWrapper(BaseLensCommand.java:124)
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.cli.commands.BaseLensCommand.getClient(BaseLensCommand.java:120)
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.cli.commands.BaseLensCommand.<init>(BaseLensCommand.java:92)
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.cli.commands.LensConnectionCommands.<init>(LensConnectionCommands.java:37)
>>>>
>>>> at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
>>>>
>>>> at
>>>> sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(NativeConstructorAccessorImpl.java:39)
>>>>
>>>> at
>>>> sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(DelegatingConstructorAccessorImpl.java:27)
>>>>
>>>> at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Constructor.java:513)
>>>>
>>>> at
>>>> org.springframework.beans.BeanUtils.instantiateClass(BeanUtils.java:147)
>>>>
>>>> ... 17 more
>>>>
>>>> Caused by: java.lang.IllegalArgumentException: Schema specific part is
>>>> opaque.
>>>>
>>>> at
>>>> org.glassfish.jersey.uri.internal.JerseyUriBuilder.checkSsp(JerseyUriBuilder.java:693)
>>>>
>>>> at
>>>> org.glassfish.jersey.uri.internal.JerseyUriBuilder.path(JerseyUriBuilder.java:344)
>>>>
>>>> at
>>>> org.glassfish.jersey.uri.internal.JerseyUriBuilder.path(JerseyUriBuilder.java:71)
>>>>
>>>> at
>>>> org.glassfish.jersey.client.JerseyWebTarget.path(JerseyWebTarget.java:156)
>>>>
>>>> at
>>>> org.glassfish.jersey.client.JerseyWebTarget.path(JerseyWebTarget.java:60)
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.client.LensConnection.getSessionWebTarget(LensConnection.java:102)
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.client.LensConnection.getSessionWebTarget(LensConnection.java:117)
>>>>
>>>> at org.apache.lens.client.LensConnection.open(LensConnection.java:133)
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.client.LensClient.connectToLensServer(LensClient.java:195)
>>>>
>>>> at org.apache.lens.client.LensClient.<init>(LensClient.java:65)
>>>>
>>>> at org.apache.lens.client.LensClient.<init>(LensClient.java:51)
>>>>
>>>> at org.apache.lens.client.LensClient.<init>(LensClient.java:47)
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.client.LensClientSingletonWrapper.<init>(LensClientSingletonWrapper.java:54)
>>>>
>>>> at
>>>> org.apache.lens.client.LensClientSingletonWrapper$InstanceHolder.<clinit>(LensClientSingletonWrapper.java:33)
>>>>
>>>> BR,
>>>> *Sneh*
>>>> Engineering BI
>>>>
>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 8:42 PM, Sneh <shanker.sneh@myntra.com> wrote:
>>>>
>>>>> Awesome Raju!
>>>>>
>>>>> It did the trick. Will follow up if I am stuck again. Thanks a lot!
>>>>>
>>>>> BR,
>>>>> *Sneh*
>>>>> Engineering BI
>>>>>
>>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 8:36 PM, Raju Bairishetti <raju.b41@gmail.com>
>>>>> wrote:
>>>>>
>>>>>> ).  It just adds all the hive jars based on HIVE_HOME env variable.
>>>>>> But the one you set HIVE_HOME does not contains any jars in the lib
>>>>>> directory.
>>>>>>
>>>>>>  You should try HIVE_HOME with  /Users/shanker.sneh/hive-hive-
>>>>>> release-0.13.3-inm/packaging/target/apache-hive-0.13.4-inm-S
>>>>>> NAPSHOT-bin/apache-hive-0.13.4-inm-SNAPSHOT-bin/.
>>>>>>
>>>>>> Can you try and let us know the result?
>>>>>>
>>>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 8:13 PM, Sneh <shanker.sneh@myntra.com>
>>>>>> wrote:
>>>>>>
>>>>>>> Hi Raju,
>>>>>>>
>>>>>>> My HIVE_HOME is proper.
>>>>>>>
>>>>>>> EN-ShankerS:bin shanker.sneh$ echo $HIVE_HOME
>>>>>>>
>>>>>>> /Users/shanker.sneh/hive-hive-release-0.13.3-inm
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> The /server/bin/lens-ctl has the following piece of code:
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> if [ "$HIVE_HOME" != "" ]; then
>>>>>>>
>>>>>>>     echo "HIVE_HOME is set, adding ${HIVE_HOME}/lib/* into lens
>>>>>>> classpath"
>>>>>>>
>>>>>>>     LENSCPPATH=${LENSCPPATH}:`ls ${HIVE_HOME}/lib/* 2>/dev/null
| tr
>>>>>>> "\n" ':' 2>/dev/null`
>>>>>>>
>>>>>>>   else
>>>>>>>
>>>>>>>     echo "HIVE_HOME is not set. Set HIVE_HOME and try again"
>>>>>>>
>>>>>>>     exit 1
>>>>>>>
>>>>>>>   fi
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Which is what I am getting the output.
>>>>>>>
>>>>>>> But /lib is empty for the forked hive, which seems wrong.
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> BR,
>>>>>>> *Sneh*
>>>>>>> Engineering BI
>>>>>>>
>>>>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 8:02 PM, Raju Bairishetti <
>>>>>>> raju.bairishetti@inmobi.com> wrote:
>>>>>>>
>>>>>>>> Hi Sneh,
>>>>>>>>
>>>>>>>> *Hive home was set to:* /Users/shanker.sneh/hive-hive-
>>>>>>>> release-0.13.3-inm/lib/*
>>>>>>>>
>>>>>>>> I guess you are not setting HIVE_HOME properly.
>>>>>>>>
>>>>>>>> *Can you set HIVE_HOME like this and try?*
>>>>>>>>
>>>>>>>>  cd /Users/shanker.sneh/hive-hive-release-0.13.3-inm/
>>>>>>>>
>>>>>>>>  *cd
>>>>>>>> packaging/target/apache-hive-$project.version-bin/apache-hive-$project.version-bin*
>>>>>>>>
>>>>>>>>   export HIVE_HOME=`pwd`
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 7:46 PM, Sneh <shanker.sneh@myntra.com>
>>>>>>>> wrote:
>>>>>>>>
>>>>>>>>> Hello,
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> As Amreshwari pointed out, I built the forked hive.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Below is the status:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive ...............................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  1.685 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Ant Utilities .................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  1.597 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Shims Common ..................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.926 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Shims 0.20 ....................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.654 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Shims Secure Common ...........................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.901 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Shims 0.20S ...................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.596 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Shims 0.23 ....................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  2.165 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Shims .........................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.322 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Common ........................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  2.545 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Serde .........................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  3.376 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Metastore .....................................
>>>>>>>>> SUCCESS [ 46.362 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Query Language ................................
>>>>>>>>> SUCCESS [02:43 min]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Service .......................................
>>>>>>>>> SUCCESS [01:36 min]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive JDBC ..........................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  1.558 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Beeline .......................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.954 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive CLI ...........................................
>>>>>>>>> SUCCESS [ 22.251 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Contrib .......................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.855 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive HBase Handler .................................
>>>>>>>>> SUCCESS [03:46 min]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive HCatalog ......................................
>>>>>>>>> SUCCESS [ 20.885 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive HCatalog Core .................................
>>>>>>>>> SUCCESS [ 18.957 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive HCatalog Pig Adapter ..........................
>>>>>>>>> SUCCESS [ 15.911 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive HCatalog Server Extensions ....................
>>>>>>>>> SUCCESS [01:25 min]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive HCatalog Webhcat Java Client ..................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.902 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive HCatalog Webhcat ..............................
>>>>>>>>> SUCCESS [01:07 min]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive HCatalog Streaming ............................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.911 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive HWI ...........................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.647 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive ODBC ..........................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.367 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Shims Aggregator ..............................
>>>>>>>>> SUCCESS [  0.070 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive TestUtils .....................................
>>>>>>>>> SUCCESS [  9.103 s]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] Hive Packaging .....................................
>>>>>>>>> SUCCESS [11:32 min]
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO]
>>>>>>>>> ------------------------------------------------------------------------
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> [INFO] BUILD SUCCESS
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> But the /lib folder is empty!
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> So I couldn't do a /bin/hive (gives error: Missing Hive
Execution
>>>>>>>>> Jar: /Users/shanker.sneh/hive-hive-release-0.13.3-inm/lib/hive-exec-*.jar)
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Now I start the Lens server (with Hadoop running localhost:8088):
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> EN-ShankerS:bin shanker.sneh$ sh lens-ctl start
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Adding hadoop libs in classpath from /Users/shanker.sneh/hadoop
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> HIVE_HOME is set, adding
>>>>>>>>> /Users/shanker.sneh/hive-hive-release-0.13.3-inm/lib/*
into lens classpath
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Started lens server!
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> But when I goto the web browser, I get "webpage doesn't
exist".
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Tried both the URLs - localhost:9999/lensapi/ &
>>>>>>>>> localhost:19999/index.html
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> My lens-site.xml looks like:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>   <name>lens.server.base.url</name>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>   <value>http://localhost:9999/lensapi/</value>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>   <name>lens.server.ui.base.uri</name>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>   <value>http://localhost:19999/</value>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>   <name>lens.server.drivers</name>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> <value>org.apache.lens.driver.hive.HiveDriver,org.apache.lens.driver.jdbc.JDBCDriver</value>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>   <name>lens.server.database.resource.dir</name>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>   <value>/tmp/lens/resources</value>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> BR,
>>>>>>>>> *Sneh*
>>>>>>>>> Engineering BI
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 4:45 PM, Raju Bairishetti <
>>>>>>>>> raju.bairishetti@inmobi.com> wrote:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> @Deepak, UI server is different from web server.
I think you are
>>>>>>>>>> pointing only UI server.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> @Sneh can you please paste the error?
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 4:35 PM, Deepak Kumar Barr
(Tech_BLR) <
>>>>>>>>>> deepak.barr@flipkart.com> wrote:
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Hey sneh,
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>     The URL is incorrect. The UI is available
at
>>>>>>>>>>> http://localhost:19999/index.html
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Regards,
>>>>>>>>>>> Deepak Kumar Barr
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 4:26 PM, Sneh <shanker.sneh@myntra.com>
>>>>>>>>>>> wrote:
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Thanks Amareshwari.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> I built the Inmobi forked hive. HIVE_HOME
is good too.
>>>>>>>>>>>> Could go into the Hive prompt successfully.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> But when I start the lens-ctl, I get:
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> EN-ShankerS:bin shanker.sneh$ sh lens-ctl
start
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Adding hadoop libs in classpath from /Users/shanker.sneh/hadoop
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> HIVE_HOME is set, adding
>>>>>>>>>>>> /Users/shanker.sneh/hive-hive-release-0.13.3-inm/lib/*
into lens classpath
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Started lens server!
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> EN-ShankerS:bin shanker.sneh$
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> But the "webpage is not available" at localhost:9999/lensapi/.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Same error as before, which I was getting
using  Hive 1.0
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> BR,
>>>>>>>>>>>> *Sneh*
>>>>>>>>>>>> Engineering BI
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 4:03 PM, amareshwarisr
. <
>>>>>>>>>>>> amareshwari@gmail.com> wrote:
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> Hello Sneh,
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> Thanks for reaching out. Lens depends
on a forked version of
>>>>>>>>>>>>> Hive as of now.
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> Please see
>>>>>>>>>>>>> http://lens.incubator.apache.org/lenshome/install-and-run.html#Installing_and_Running_Lens
>>>>>>>>>>>>> and
>>>>>>>>>>>>> http://lens.incubator.apache.org/developer/contribute.html#Building_Hive_from_Source
>>>>>>>>>>>>> for how to build from forked hive.
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> Thanks
>>>>>>>>>>>>> Amareshwari
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> On Mon, Jun 15, 2015 at 3:55 PM, Sneh
<shanker.sneh@myntra.com
>>>>>>>>>>>>> > wrote:
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> Hello all,
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> I am trying my hands on Lens. So
need your help with this.
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> I have HDFS & hive running on
my local (Mac OS) in stand
>>>>>>>>>>>>>> alone mode.
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> I have my lens-site.xml as:
>>>>>>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>>>>>>   <name>lens.server.base.url</name>
>>>>>>>>>>>>>>   <value>localhost:9999/lensapi/</value>
>>>>>>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>>>>>>   <name>lens.server.drivers</name>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> <value>org.apache.lens.driver.hive.HiveDriver,org.apache.lens.driver.jdbc.JDBCDriver</value>
>>>>>>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>>>>>>   <name>lens.server.database.resource.dir</name>
>>>>>>>>>>>>>>   <value>/tmp/lens/resources</value>
>>>>>>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> When I do a lens-ctl start, I get
the message "Started lens
>>>>>>>>>>>>>> server!".
>>>>>>>>>>>>>> But the browser doesn't open the
URL localhost:9999/lensapi/
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> I am sure I am missing something
very important, but unable
>>>>>>>>>>>>>> to figure out what.
>>>>>>>>>>>>>> So didn't try starting the client
as the server URL isn't
>>>>>>>>>>>>>> working for me.
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> Server log says:
>>>>>>>>>>>>>> Exception in thread "main" java.lang.NoSuchFieldError:
>>>>>>>>>>>>>> HIVE_SESSION_IMPL_CLASSNAME
>>>>>>>>>>>>>> at
>>>>>>>>>>>>>> org.apache.lens.server.LensServices.init(LensServices.java:146)
>>>>>>>>>>>>>> at
>>>>>>>>>>>>>> org.apache.lens.server.LensServer.startServices(LensServer.java:133)
>>>>>>>>>>>>>> at
>>>>>>>>>>>>>> org.apache.lens.server.LensServer.<init>(LensServer.java:87)
>>>>>>>>>>>>>> at
>>>>>>>>>>>>>> org.apache.lens.server.LensServer.createLensServer(LensServer.java:76)
>>>>>>>>>>>>>> at org.apache.lens.server.LensServer.main(LensServer.java:186)
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> It might have something to do with
hive.
>>>>>>>>>>>>>> My hive-site.xml says:
>>>>>>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>>>>>>   <name>fs.default.name</name>
>>>>>>>>>>>>>>   <value>hdfs://localhost:8088</value>
>>>>>>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>>>>>>   <name>mapred.job.tracker</name>
>>>>>>>>>>>>>>   <value>localhost:8021</value>
>>>>>>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>>>>>>     <name>hive.metastore.local</name>
>>>>>>>>>>>>>>     <value>TRUE</value>
>>>>>>>>>>>>>>    </property>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> <property>
>>>>>>>>>>>>>> <name>javax.jdo.option.ConnectionURL</name>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> <value>jdbc:derby:;databaseName=/Users/shanker.sneh/hive/metastore_db;create=true</value>
>>>>>>>>>>>>>> </property>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> Sorry for the trivial question apparently.
>>>>>>>>>>>>>> Also please point out any prerequisite
step which I am
>>>>>>>>>>>>>> missing.
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> BR,
>>>>>>>>>>>>>> *Sneh*
>>>>>>>>>>>>>> Engineering BI
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> This email and any files transmitted with it
are confidential
>>>>>>>>>>> and intended solely for the use of the individual
or entity to whom they
>>>>>>>>>>> are addressed. If you have received this email
in error please notify the
>>>>>>>>>>> system manager. This message contains confidential
information and is
>>>>>>>>>>> intended only for the individual named. If you
are not the named addressee
>>>>>>>>>>> you should not disseminate, distribute or copy
this e-mail. Please notify
>>>>>>>>>>> the sender immediately by e-mail if you have
received this e-mail by
>>>>>>>>>>> mistake and delete this e-mail from your system.
If you are not the
>>>>>>>>>>> intended recipient you are notified that disclosing,
copying, distributing
>>>>>>>>>>> or taking any action in reliance on the contents
of this information is
>>>>>>>>>>> strictly prohibited. Although Flipkart has taken
reasonable precautions to
>>>>>>>>>>> ensure no viruses are present in this email,
the company cannot accept
>>>>>>>>>>> responsibility for any loss or damage arising
from the use of this email or
>>>>>>>>>>> attachments
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> --
>>>>>>>>>> Thanks & Regards,
>>>>>>>>>> Raju Bairishetti,
>>>>>>>>>> 8197553455,
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> _____________________________________________________________
>>>>>>>>>> The information contained in this communication is
intended
>>>>>>>>>> solely for the use of the individual or entity to
whom it is addressed and
>>>>>>>>>> others authorized to receive it. It may contain confidential
or legally
>>>>>>>>>> privileged information. If you are not the intended
recipient you are
>>>>>>>>>> hereby notified that any disclosure, copying, distribution
or taking any
>>>>>>>>>> action in reliance on the contents of this information
is strictly
>>>>>>>>>> prohibited and may be unlawful. If you have received
this communication in
>>>>>>>>>> error, please notify us immediately by responding
to this email and then
>>>>>>>>>> delete it from your system. The firm is neither liable
for the proper and
>>>>>>>>>> complete transmission of the information contained
in this communication
>>>>>>>>>> nor for any delay in its receipt.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> --
>>>>>>>> Thanks & Regards,
>>>>>>>> Raju Bairishetti,
>>>>>>>> 8197553455,
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> _____________________________________________________________
>>>>>>>> The information contained in this communication is intended
solely
>>>>>>>> for the use of the individual or entity to whom it is addressed
and others
>>>>>>>> authorized to receive it. It may contain confidential or
legally privileged
>>>>>>>> information. If you are not the intended recipient you are
hereby notified
>>>>>>>> that any disclosure, copying, distribution or taking any
action in reliance
>>>>>>>> on the contents of this information is strictly prohibited
and may be
>>>>>>>> unlawful. If you have received this communication in error,
please notify
>>>>>>>> us immediately by responding to this email and then delete
it from your
>>>>>>>> system. The firm is neither liable for the proper and complete
transmission
>>>>>>>> of the information contained in this communication nor for
any delay in its
>>>>>>>> receipt.
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> --
>>>>>> Thanks
>>>>>> Raju Bairishetti,
>>>>>>
>>>>>> www.inmobi.com
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> *2012 ME Best Mobile Ad Network Award Winner
>>>>>>
>>>>>> [image: http://www.inmobi.com/press-releases/files/2013/02/MIT.png]
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>
>>
>

Mime
View raw message