xmlbeans-user mailing list archives

Site index · List index
Message view « Date » · « Thread »
Top « Date » · « Thread »
From Peter Keller <pkel...@globalphasing.com>
Subject Re: Wrong namespace prefix in generated documents?
Date Thu, 07 Aug 2014 19:32:52 GMT
Hi Michael,

There is a table in the Javadocs that states which options are used by
which methods: see
<http://xmlbeans.apache.org/docs/2.6.0/reference/org/apache/xmlbeans/XmlOptions.html>.
You have to make the prefix suggestion in the options to a save or xmlText method: they won't
have any effect in a newInstance method. What you have observed here is expected and documented.

Maybe I'm missing something, but I can't think of any scenario where
this is going to cause any problems. If you really need the prefix to be
a particular string before you get to the stage of writing or saving the
XML document, perhaps you could explain why? Then we might be able to
think of other ways to solve the issue.

Regards,
Peter.

On Thu, 2014-08-07 at 13:53 -0400, Michael Bishop wrote:
> OK, here is a test schema:
> 
> <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
> <xs:schema xmlns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"
>            xmlns:aaa="bbb:ccc:ddd:eee:fff:aaa"
>            targetNamespace="bbb:ccc:ddd:eee:fff:aaa"
>            elementFormDefault="qualified">
> 
>     <xs:element name="test" type="aaa:testType"/>
>     
>     <xs:complexType name="testType">
>         <xs:sequence>
>             <xs:element name="name" type="xs:string" minOccurs="1"
> maxOccurs="1"/>
>             <xs:element name="uuid" type="xs:string" minOccurs="1"
> maxOccurs="1"/>
>             <xs:element name="version" type="xs:string" minOccurs="1"
> maxOccurs="1"/>
>             <xs:element name="created" type="xs:string" minOccurs="1"
> maxOccurs="1"/>
>             <xs:element name="createdBy" type="xs:string"
> minOccurs="1" maxOccurs="1"/>
>             <xs:element name="modified" type="xs:string" minOccurs="1"
> maxOccurs="1"/>
>             <xs:element name="modifiedBy" type="xs:string"
> minOccurs="1" maxOccurs="1"/>
>             <xs:element name="description" type="xs:string"
> minOccurs="0" maxOccurs="1"/>   
>         </xs:sequence>
>         <xs:attribute name="version" type="xs:string" use="required"/>
>     </xs:complexType>
> </xs:schema>
> 
> 
> TestDocument doc = TestDocument.Factory.newInstance();
> doc.addNewTest();
> 
> // Wrong, default Factory output.
> doc.xmlText(): <bbb:test xmlns:bbb="bbb:ccc:ddd:eee:fff:aaa"/>
> 
> 
> // Correct output that I can't get from just the Factory.newInstance()
> method.
> doc.xmlText(options): <aaa:test xmlns:aaa="bbb:ccc:ddd:eee:fff:aaa"/>
> 
> 
> Does anyone else get the same compilation results? Is there a reason
> the new instances won't default to xmlns:aaa as declared? I'd be hard
> pressed to believe that something in XMLBeans is causing this. It's
> probably something I'm doing. Does the XSDConfig file have any
> influence that I'm missing?
> 
> 
> Michael Bishop
> 
> 
> 
> On Thu, Aug 7, 2014 at 1:22 PM, Michael Bishop <bishopmw@gmail.com>
> wrote:
>         I've got to figure out how to debug it. Currently, it's in a
>         Maven project with the XMLBeans plugin running the schema
>         compilation.
>         
>         
>         The map works when I call save(options) or xmlText(options),
>         but not when the document is created
>         (Factory.newInstance(options)).
>         
>         
>         
>         // Option that sets the namespace map.
>         
>         XmlOptions options = ...;
>         
>         
>         MyDoc doc = MyDoc.Factory.newInstance(options);
>         
>         
>         System.out.println("Wrong prefix: " + doc.xmlText());
>         
>         System.out.println("Right prefix: " + doc.xmlText(options));
>         
>         
>         The schema is spread out across multiple files. I'm going to
>         try to create a small test case to see if I can't reproduce
>         this.
>         
>         
>         
>         On Mon, Aug 4, 2014 at 4:31 PM, Cezar Andrei
>         <cezar.andrei@oracle.com> wrote:
>                 Michael,
>                 
>                 That's odd, please check that your namespace URI is
>                 exactly the same in both the schema and the map you're
>                 setting. Also, make sure the prefix you want is not
>                 already used in your document with a different URI.
>                 
>                 If it's still not working and you're not afraid of
>                 debugging, you can trace the ensureMapping method in
>                 Saver.java:757 .
>                 http://svn.apache.org/viewvc/xmlbeans/trunk/src/store/org/apache/xmlbeans/impl/store/Saver.java?view=markup
>                 
>                 Cezar
>                 
>                 
>                 On 08/02/2014 02:04 PM, Michael Bishop wrote:
>                 
>                         OK, thanks for the information. Unfortunately,
>                         this doesn't seem to fix the problem. I
>                         thought I'd tried the steps outlined in the
>                         linked blog before, but I did it again, just
>                         in case.
>                         
>                         Here's the full schema definitions:
>                         
>                         Old:
>                         <xs:schema
>                         xmlns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"
>                         
>                         *xmlns:xxx="http://..."*
>                         
>                                    targetNamespace="http://..."
>                                    elementFormDefault="qualified">
>                         
>                         New:
>                         <xs:schema
>                         xmlns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"
>                         
>                         *xmlns:xxx="yyy:aaa:bbb..."*
>                         
>                                    targetNamespace="yyy:..."
>                                    elementFormDefault="qualified">
>                         
>                         
>                         As you can see, in both schemas, I'm declaring
>                         a namespace of *xxx*, but it's only honored in
>                         the old schema. The only thing that's changed
>                         between schemas is the namespace. I had a
>                         request from our customer to change it.
>                         However, a call to:
>                         
>                         
>                         MyGeneratedClass.Factory.newInstance() results
>                         in a document that looks like this:
>                         
>                         <yyy:root xmlns:yyy="yyy:aaa:bbb..."/>
>                         
>                         Applying a namespace map to an XmlOptions
>                         object doesn't seem to have any effect. I've
>                         tried it with the call to
>                         MyGeneratedClass.Factory.newInstance() and a
>                         call to MyGeneratedInstance.xmlText():
>                         
>                         XmlOptions options = new XmlOptions();
>                         Map<String, String> nsMap = new HashMap<>();
>                         nsMap.put("yyy:aaa:bbb", "xxx");
>                         options.setSaveSuggestedPrefixes(nsMap);
>                         
>                         // No change to output.
>                         MyGeneratedClass.Factory.newInstance(options);
>                         MyGeneratedInstance.xmlText(options);
>                         
>                         I guess I have two questions:
>                         
>                         
>                         1. Why is the prefix declaration in my schema
>                         being ignored? *xmlns:xxx* has never changed.
>                         It's only the value of the namespace that has
>                         changed.
>                         
>                         2. I find it odd that Map has no effect
>                         either. Is there anything else I should be
>                         looking into? I'm not sure if my schema is
>                         somehow "wrong" or I have a setting in
>                         XMLBeans misconfigured. It's becoming more
>                         than just an annoying problem. XPath
>                         statements are now broken since they employ
>                         the *xxx* prefix. I'm not sure where to start
>                         tracking down the issue. Both the guidance and
>                         the docs seem straightforward to me, yet I
>                         can't get it to work properly.
>                         
>                         
>                         Any guidance is appreciated. I'm on XMLBeans
>                         2.5.0. If there's anything more I can provide,
>                         I can do so.
>                         
>                         Michael Bishop
>                         
>                         
>                         
>                         On Fri, Aug 1, 2014 at 12:10 PM, Cezar Andrei
>                         <cezar.andrei@oracle.com
>                         <mailto:cezar.andrei@oracle.com>> wrote:
>                         
>                             If you don't provide a prefix, XmlBeans
>                         will automatically pick a
>                             prefix, and it tries to pick one that is
>                         part of the URI.
>                         
>                             Cezar
>                         
>                         
>                         
>                             On 07/28/2014 01:27 PM, Michael Bishop
>                         wrote:
>                         
>                                 Hello all. I've recently changed the
>                         namespace of my schema.
>                                 Now I'm getting the wrong prefix name
>                         and I'm not sure why.
>                         
>                                 Old namespace was:
>                         
>                                 xmlns:*xxx*="http://ccc.bbb.aaa"
>                         
>                                 New namespace is:
>                         
>                                 xmlns:*xxx*="*yyy*:aaa:bbb:ccc"
>                         
>                                 With the old namespace, the prefix for
>                         elements was xxx. Now
>                                 with the new namespace, the prefix fpr
>                         elements is *yyy*. It
>                                 seems switching from URL form to URI
>                         form has caused the
>                                 processor to start using the first
>                         part of the URI as the
>                                 prefix? This happens when I call the
>                         static
>                                 Factory.newInstance() on generated
>                         classes. Older documents
>                                 with the correct prefix still parse
>                         properly.
>                         
>                                 It's not a big deal since the
>                         namespace is intact and things
>                                 work as they should, but I can't
>                         figure out why this is
>                                 happening. I don't declare xmlns:*yyy*
>                         anywhere in the schema
>                                 or xsdconfig files.
>                         
>                                 Michael Bishop
>                         
>                         
>                         
>                         
>                         ---------------------------------------------------------------------
>                             To unsubscribe, e-mail:
>                         user-unsubscribe@xmlbeans.apache.org
>                         
>                         
>                         <mailto:user-unsubscribe@xmlbeans.apache.org>
>                         
>                             For additional commands, e-mail:
>                         user-help@xmlbeans.apache.org
>                         
>                             <mailto:user-help@xmlbeans.apache.org>
>                         
>                         
>                 
>                 
>                 ---------------------------------------------------------------------
>                 To unsubscribe, e-mail:
>                 user-unsubscribe@xmlbeans.apache.org
>                 For additional commands, e-mail:
>                 user-help@xmlbeans.apache.org
>                 
>                 
>         
>         
> 
> 

-- 
Peter Keller                                     Tel.: +44 (0)1223 353033
Global Phasing Ltd.,                             Fax.: +44 (0)1223 366889
Sheraton House,
Castle Park,
Cambridge CB3 0AX
United Kingdom



---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: user-unsubscribe@xmlbeans.apache.org
For additional commands, e-mail: user-help@xmlbeans.apache.org


Mime
View raw message